"Градът е вечен- останалото е преходно."
Този блог е опит за сравнение как е изглеждал град Сливен в зората на XX век и какво представлява днес. През 1907г. сливенци подготвят подарък за княз Фердинанд: фотоалбум. Говори се, че след откриването на железопътната линия Сливен- Кашлакьой (днес Зимница) тогавашните първенци показали на княза околностите на града. Той много харесал местността Абланово и поискал да му я подарят. Сливенци отказали. Князът се разсърдил и заминал, без да вземе албума. Възможно е това да е легенда. Но е факт,че в протоколната книга на Сливенска община с дата 16 април 1907г. е вписано изработването на 2 фотоалбума, единият от които да се връчи на княза. Точно 100 години по-късно България става пълноправен член на Европейския съюз.

Насладете се на това късче история и гледки от миналото.
Приятно гледане!

сряда, 2 декември 2009 г.

Централната част на града се променя най-често през XX век. Постоянни елементи остават сградата на най-старата гимназия в Сливен- "Добри Чинтулов" и паметникът на Хаджи Димитър.












Тук нареждат паветата на площада, вижда се ъгълът на Общината.

Сливен- гарата























Реките в Сливен са малки, но през годините са създавали проблеми на сливенци. През изминалия век са положени усилия коритата да бъдат коригирани.




Един по-съвременен изглед.





вторник, 1 декември 2009 г.

Съвременен панорамен изглед със заснежените върхове на Сините камъни.

Панорамен изглед





Една от най-старите снимки с изглед от Сливен. Направена е през 1879 година. По-горе се вижда как изглежда същата част на града днес.

Продавач и раздавач на вестници



Младоженци от Сливен и други краища на България

1907 год., Трапоклово (горе)

1925 год., Н. Загора (горе)

1926 год., Н. Загора (горе)








1926 год. (горе)





Морски "гларуси"

... и "чайки"

1930 год., Бургас